sobota 29. října 2016

Jak se vyznat v současném světě: Lež jako krmivo pro ovčany

Možná jste si toho všimli, možná vás to zaujalo a je zde velká pravděpodobnost, že vás to i pobouřilo a chcete se k tomu vyjádřit, nejlépe prostřednictvím sociálních sítí. Gratuluji, zřejmě jste právě skočili na špek metodě staré jako sama politika. Takzvaná krycí aféra je skvělým způsobem, jak zaujmout pozornost médií, občanů (dále jen ovčanů), rozdělit společnost a hlavně: Odvést pozornost od důležitých otázek, na které elity nechtějí nebo nemohou odpovídat.

V tomto článku se podíváme na několik metod, které v současném světě používají elity, aby zakryly své pravé úmysly.




Rozděl a panuj

Jak ovčany přesvědčit, aby nekoukali pod pokličku vládnoucím elitám? 

Stačí jim najít nepřítele.

Pro USA je to momentálně Islámský stát, Putin a Čína.

Pro Rusko je to Islámský stát a celý zbytek planety, který chce za každou cenu rozbít Ruskou federaci.

V Česku záleží na jaké barikádě jste. Buď je to zlá imperialistická Amerika, bojechtivé a zákeřné Rusko, nebo je to Zeman.

Mimochodem, Zeman umí tuto metodu taky velmi obratně používat a předkládá svým příznivcům hned několikero nepřátel: idiotští novináři, zmanipulovaná média, zákeřná pražská kavárna a v podstatě každý, kdo se Zemanem nesouhlasí.

I Babiš si vybudoval marketingovou kampaň na veřejných nepřátelích: zkorumpovaní politici, kmotři i mafiáni, rozkrádači státu, neschopní úředníci a Kalousek.

Známé pravidlo politického myslitele praví: Rozděl a panuj. Neméně známé české přísloví říká: „Když se dva perou, třetí se směje“. 

Zní vám to povědomě?

Vzpomeňte si, jak hned po několika hodinách útoku na WTC znaly americké tajné služby viníky. Tehdy to byla AL Kaida v čele s Usamou bin Ládinem.

A jaký byl nepřítel za studené války? Na jedné straně USA a na druhé Sovětský svaz. Po rozpadu Svazu bylo nutné vytvořit nového nepřítele. Pokud by ovčané neměli koho nenávidět, pak by se mohli náhodou obrátit proti své vládě a dožadovat se rozdělení bohatství, které v současném světě drží v rukách cca 4 % lidí. 

Lež jako krmivo

Lež je pravda, praví se v Orwellově utopickém světě. Jak moc je ale utopický ten dnešní?

Lži se staly něčím tak běžným, že už ani nemůžeme politikům věřit, když zrovna (ne)náhodou jednou za 4 roky mluví pravdu. 

Lež je jazykem dnešní doby. 

Jinak se mluví na veřejnosti, jinak v práci a jinak doma v rodině. Připomíná vám to něco? Možná se vám vybaví film Ucho, který byl na desítky let v archivu, protože znázorňoval tehdejší schizofrenii komunistické diktatury.

Jenže dnes je lhát normální a zejména na veřejnosti:

Žádní ruští vojáci na Krymu nejsou a nebyli.

Saddám Husajn vlastní chemické zbraně a hodlá je použít.

Když vystoupíme z EU, získá Británie 350 mil. liber týdně na zdravotnictví z peněz na dotace pro jiné státy EU.

Jaká je realita?

Ruští vojáci na Krymu byli a jsou. Potvrdil to sám Putin. Zdroj.

Žádné chemické zbraně (pouze tzv. špinavé bomby) se v Iráku nenašly podle bývalého prezidenta G. Bushe, který válku tehdy schválil. Zdroj.
Co je však bizarní je to, že lhali dokonce dvakrát, protože se později zjistilo, že tam chemické zbraně našli. Zdroj.

Po Brexitu se ukazuje, že Británie není již tolik stabilním trhem a libra se výrazně propadla. Představitelé a zastánci Brexitu přiznali, že po vystoupení nemají absolutně žádný plán a kampaň byl lživá. ZdrojZdroj, Zdroj.

Lež se stala krmivem pro davy.

Už nemáme jen novináře, kteří musejí každý zdroj prověřovat, než něco napíšou. K událostem už se nevyjadřují jen renomovaní vzdělanci, kteří každý výrok dokládají  mnoha důvěryhodnými zdroji. Nyní v době sociálních sítí ztratila pravda (argumenty) svůj význam.

Můžete mít naprosto logické a doložené argumenty, ale jsou vám k ničemu, pokud proti vám stojí tisíc virtuálních trollů. Takhle se také vyhrávají volby. Je jedno, kdo má pravdu, důležité je, aby ovčané věřili té vaší pravdě.

Díky sociálním sítím se lži, nepravdy a dezinformace šíří jako mor.

Naprosto beztrestně nás krmí lží a my jim to žereme i s navijákem.


Konec levice a pravice. Současný politický směr je populismus


Zeman, Babiš, Konvička, Okamura, Trump, Le Pene, Johnson a další.

Co mají společného?

Říkají to, co lidé chtějí slyšet!

Ještě bych se rád pozastavil u speciálního druhu populistů: Populisté, kteří nemají vlastní názor, ale mají mnoho peněz či sponzorů. Specializace: milionáři.

Proč jsou populisté tak úspěšní? Protože platí tisíce a desetitisíce dolarů za:

  • Analýzu: Sběr a monitorování dat, názorů, informací o svých potenciálních voličích
  • Obsah: Vytvoření volebního programu na základě směsice názorů největší skupiny voličů
  • Strategie: Vytvoření pohádky o hodném milionáři, který jde proti současným politikům a nabízí řešení pro všechny problémy
  • Kampaň: Nacpat reklamu všude a být vidět všude. Čím více, tím lépe

Bohužel populistů bude čím dál více a nebudou mít žádné vlastní názory. Populista říká to, co chcete slyšet, a nemá problém změnit názor podle toho, jak se mu to hodí. Zeman: „Jen pitomec nemění názory“. Dávám mu za pravdu. Ano, jen pitomec by v politice měl stejný názor, který už není populární pro širokou veřejnost.

Bohužel průměrný volič má jen krátkou paměť a neprověřuje výroky jednotlivých politiků. 


Zmatek jako nástroj upevnění moci

Vyznáte se v současné politice? Já se přiznám bez mučení, že se o politiku zajímám celkem dost, ale vůbec nemám ponětí, co je záměr a co se zvrhlo v opak.

Hybridní války, ovlivňovaní voleb cizích států, barevné revoluce, kybernetické války, manipulativní alternativní média. Když se podíváme na současnou politiku, vidíme jeden velký zmatek, který nedává smysl.

Pokud chce elita v klidu vládnout a ovládat masy, tak jí k tomu stačí zasévat neustálý zmatek a chaos.

Je válka na Ukrajině? Bylo arabské jaro řízené, nebo spontánní? Je pro Británii lepší být součástí byrokratické post unie, nebo je výhodnější plavit se v dosud neznámých vodách, kde neexistuje precedenc? Trump, či Hillary, co je menší zlo? Nové zakázky od Číny, nebo respektování lidských práv? Odpověď není jasná, ani jednoduchá.

Záměrem vedoucích elit je vytváření zmatku a chaosu.

Jak se v tom zmatku vyznat? Zapomeňte na jednoduché odpovědi a pravdy. Žijeme ve složitém světě, kde pravda ztratila svůj původní význam. 

Musíme prokouknout chaos na povrchu, který ve skutečnosti kryje hlubší záměry. K tomu, abychom dokázali čelit chaosu, už nestačí mít jasně stanovený řád. Nenechte se unést konspirační teorií, zblázníte se z toho.

Jak čelit chaosu? Nijak. Chaos je přirozenou součástí našeho světa a musíme se s s tím smířit. Jinak nás čeká nekonečné utrpení.

Nesmíme však dávat prostor lhářům, manipulátorům a extrémistům, kteří milují moc natolik, že jsou ochotni obětovat cokoliv: důstojnost, morálku, vlastní rodinu i přátele a hlavně svobodu nás všech ostatních.


V příštím díle rozeberu, jak moderní technologie ovlivňují současný svět a co lidem způsobují či přináší.

Žádné komentáře:

Okomentovat